GRP járórácsok

GRP járórácsok

Raktárról azonnal elérhető a 25, 30 és vastag 38x38mm rácsosztású, szürke színű, Typ. I (Isoftálsav), GRP csúszásmentes padlórács. Tábla mérete 1220x3660mm és 1000x4010mm.

GRP padlórács

Termékleírás

Magas minőségű öntött üvegszálas csúszásmentes műanyag rácsaink számos különböző méretben, alapanyagból, és felhasználási célra kaphatók. Annak érdekében, hogy a rendkívüli biztonságot követelő felhasználásoknak is megfeleljen, a termék szabványok szerinti tanúsításon esett át.

A termékcsalád úgy lett kialakítva, hogy költséghatékony, alacsony karbantartási igényű alternatívát kínáljon a rozsdamentes vagy horganyzott acél termékekre akár új építésű, akár felújítás alatt álló projektek esetében.

A számos különböző színben és bevonattal is kapható öntött üvegszálas műanyag rácsok a könnyű súly, a rendkívüli ellenállóképesség és tartósság minden előnyét biztosítják, továbbá nem rozsdásodnak, nem igényelnek karbantartást és minimum 25 éves élettartamot kínálnak.

A rácsok poliészter gyantából öntés útján készülnek a gyanta típusa a kívánt felhasználástól függően választható.

Segítségükkel egyaránt megóvható a munkások vagy járókelők biztonsága és biztonságérzete, akár ipari célú, akár nyilvános létesítményekben, területeken.

Beltéren és kültéren is használhatók. A különböző gyanta típusok révén a kémiai korrózió vagy az UV sugarak által okozta károsodás hatásaival szembeni ellenálló képességgel és tűzálló tulajdonságokkal is kaphatók.

A termék viszonylag alacsony súlya a fém rácsokhoz képest egyszerűbb szállítást, kezelést és beépítést eredményez. Az azonnali beépítés elősegítése érdekében a panelek a felhasználás helyére való szállítást megelőzően méretre vághatóak.

Általános tulajdonságok és Tervezési kritériumok

 1. Kémiai ellenállás

A korrózió komoly problémát jelent a fém-, illetve farácsok, lépcsőelemek, és egyéb termékek esetében, különösen az olyan környezetekben, mint a vegyi üzemek, élelmiszer- és ital gyárak, víz- és szennyvíz üzemek és erőművek. Az üvegszálas műanyag rácsok kialakításuknak köszönhetően biztonságos, hosszan tartó, és gazdaságos megoldást kínálnak olyan felhasználások esetén is, ahol a vegyi- vagy egyéb maró hatású anyagok a fémet vagy fát károsítanák, vagy tönkre tennék. A környezetvédelmi követelményeknek megfelelően a rácsok anyagaként olyan különböző gyantatípusok választhatók, mint az ortoftálsavas vagy izoftálsavas poliészter, vinilészter, vagy fenol.

 1. Magas szilárdság-tömeg arány

Az üvegszálas műanyag rácsok egységes üvegszálas hálóból és a szilárdság növelése érdekében egy darabban öntött, kiváló minőségű gyantából készült kompozit termékek, amelyek súlya mindössze negyede egy hasonló szilárdságú acélrácsnak, lehetővé téve az egyszerű eltávolítást, a padlózat alatti terekhez való hozzáférést, illetve a felszerelést munkagépek nélkül és kevesebb erőfeszítéssel. A megfelelően felszerelt üvegszálas műanyag rácsok megfelelnek az acélrácsokra vonatkozó teherbírási előírásoknak és ütésállóságuk meg is haladja azt.

 1. Tűzálló

A használt gyanta típusától függően az üvegszálas műanyag rácsok 25 vagy annál alacsonyabb lángterjedési értékkel rendelkezik, az ASTM E-84 sz. amerikai szabványnak megfelelő vizsgálatok szerint. A vizsgálati eredmények igény esetén megtekinthetők. Különböző adalékanyagok révén különleges tűzállósági igényeket is képesek kielégíteni.

 1. Ergonomikus

Míg a kemény beton vagy nehéz horganyzott acél állványok hozzájárulhatnak a munkások fáradtságérzetéhez, az üvegszálas műanyag rácsok kiváló megoldást kínálnak a hát és a lábak igénybevételének csökkentésére, ezzel növelve a munkások komfortérzetét és munkamorálját. Álpadló alkalmazása esetén az üvegszálas műanyag természetes rugalmasságának köszönhetően kényelmesebb, még hosszabb ideig tartó álló munka után is.

 1. Csúszásmentes R13

Az öntőformából való eltávolítást követően az öntött üvegszálas műanyag rács felülete külön megmunkálás nélkül is konkáv, ennek köszönhetően pedig csúszásgátló hatású. Az Evergrip rácsok alapkivitelének része egy magas minőségű alumínium-oxid szemcsés bevonat, amely a gyártás során az elkészült rács felső oldalára kerül felvitelre és rendkívül hatékony csúszás- és kopásgátló hatást kölcsönöz a terméknek. Rombusz mintás és GRIT granulátumos fedőburkolattal is kapható.

 1. Hosszú élettartam

A GRP rácsokra 25 év garancia jár, az előírásoknak megfelelő felszerelési feltételek mellett. Az üvegszálas termékek rendszerint ennél jelentősen hosszabb ideig maradnak használhatók, csupán kisebb kozmetikai sérülésekkel.

 1. Alacsony karbantartási költségek

Szerelje fel, felejtse el. Az üvegszálas műanyag rácsok könnyen tisztíthatók, a nyitott rácsú változatok lehetővé teszik, hogy a különféle hulladékok átessenek a rácsozaton, ezzel megakadályozva a veszélyes lerakódásokat a járófelületen. A rácsok nem igényelnek újrafestést, és anyaguknak köszönhetően kiváló kémiai ellenálló, színtartó és UV-fakulás ellenálló képességekkel rendelkeznek.

 1. Biztonság

NEM VEZETŐ tulajdonságuknak köszönhetően a rácsok ideálisak áramütés-veszéllyel fenyegető helyszíneken, szigetelőként használva. NEM MÁGNESEZHETŐ tulajdonságuk révén a rácsok olyan érzékeny berendezések körül is használhatók, amelyek a mágneses tulajdonságú fém rácsok használatát kizárják.

 1. Gazdaságosság

Bár az üvegszálas műanyag kismértékben költségesebb, mint a fém rácsok, a felszerelés költségei mintegy 20-40%-kal alacsonyabbak és a karbantartás költsége majdnem nulla. Az acél rácsok rendszeres karbantartást igényelnek, amelynek felhalmozódó költsége igen magas lehet. Az üvegszálas műanyag rácsok életciklus költségei kimutatások szerint jelentősen alacsonyabbak, mint az acél esetében, amely csak egy számos előnye közül.

 1. További jellemzők
 • Átengedi az elektromágneses sugárzást
 • Rendkívül tartós
 • Számos különböző rögzítő- és kötőelemmel kapható
 • Különböző szabványos színekben rendelhető: acélszürke (RAL7046), zöld (RAL 6029), narancssárga, vagy piros (RA3001). Külön megrendelés esetén bármely további RAL színben is kapható (minimális rendelési mennyiség kikötés lehetséges).

Alapanyag összetétele

 • üvegszál megerősítés
 • választható gyanta típus (ortoftálsavas, izoftálsavas, poliészter, vinilészter, vagy fenol)
 • inert töltőanyag
 • UV stabilizátorok
 • közvetítőanyagok és égésgátlók
 • vegyi szín pigment, amely természetes (színezett) megjelenést kölcsönöz a terméknek, soha nem igényel újrafestést

Rácsok gyantatípusai

Gyantarendszer Gyanta típus Leírás Felhasználás
Vinilészter V típus Kiváló vegyi ellenállóképesség, égésgátló,

lángterjedési besorolása 1,25. osztály

vagy alacsonyabb ASTM E84 szerint,

hőmérséklet-tartomány-50°C~110°C

Agresszív vegyi anyagokat tartalmazó környezetben is használható
Magas égésgátló hatású vinilészter HV típus Kiváló vegyi ellenállóképesség, fokozott égésgátló hatás, lángterjedési besorolása 1,10 osztály vagy alacsonyabb ASTM E84szerint, hőmérséklet tartomány -50-110°C. Az amerikai hajózási hivatal értékelésével rendelkezik Agresszív vegyi anyagokat tartalmazó, magas égésgátló tulajdonságot igénylő környezetben is használható
Izoftálsavas poliészter I Típus Ipari minőségű vegyi ellenállóképesség és égésgátló hatás, lángterjedési besorolása 1,25 osztály vagy alacsonyabb ASTM E84szerint, hőmérséklet tartomány -50-105°C Mérsékelt koncentrációjú szervetlen savakat vagy szervetlen lúgokat, stb tartalmazó környezetben is használható
Élelmiszer minőségű poliészter gyanta F Típus Élelmiszer minőségű vegyi ellenálló képesség és égésgátlás hőmérséklet tartomány -50-105° Gyakran használatos élelmiszerrel vagy ivóvízzel foglalkozó üzemekben
Ortoftálsavas poliészter gyanta O Típus Mérsékelt kémiai ellenállóképesség és égésgátló hatás, lángterjedési besorolása 1,25 osztály vagy alacsonyabb ASTM E84szerint, hőmérséklet tartomány -50-100°C Tökéletes megoldás vízzel, szennyvízzel és levegőn való érleléssel kapcsolatos felhasználások esetén ipari alkalmazásokhoz. Az O Típus a legkevésbé vegyszerálló gyanta de még így is felülmúlja a hagyományos padlóburkoló termékeket, mint pl. acél. alu, fa . Az O Típus a leggazdaságosabb gyanta
Fenolos gyanta P Típus Alacsony füst és kiváló tűzállóság, lángterjedési besorolása 1,5 osztály vagy alacsonyabb ASTM E84 szerint, alacsony füstkibocsátási index, hőmérséklet tartománya 180°C terjed Magas tűzállóságot, alacsony füst és mérgező gáz kibocsátást megkövetelő helyszíneken használatos

Élettartam, rutin karbantartási vizsgálatok:

Az üvegszálas műanyag rácsok tervezett élettartama meghaladja a 25 évet. Az üvegszálas műanyagot már több mint 50 éve sikeresen használják az építőiparban, észrevehető teljesítmény csökkenés nélkül. Idővel az anyag színének kismértékű fakulására kerülhet sor, ha a termék folyamatos napsugárzásnak van kitéve.

Amennyiben a terméket a tervezési szempontoknak megfelelő körülmények között használják, nincs szükség az anyag rutinvizsgálatára. A termék eredeti megjelenése kefével és enyhe mosószeres oldattal történő egyszerű tisztítás útján visszaállítható.

A rácsok vágása/megmunkálása és felszerelése: 

A GRP rácsok a telepítés során könnyen méretre vághatóak: nincsen szükség tűzveszélyes anyagok megmunkálására szóló engedélyekre. Használható eszközök pl.: a gyémánt élű vágószerszámok és a keményfém hegyű fúrók.

Felhasználási területek:

 • lépcsők
 • pódiumok
 • vízelvezető aknák
 • csatorna fedők
 • konyhai összefolyók
 • gyalogoshidak

Vastagság:
25mm | 30mm | 38mm | 50mm

Kocka kiosztása:

 • 38x38mm
 • 50x50mm

Ártalmatlanítás és környezetvédelmi tudnivalók:

Az üvegszálas műanyag (GRP) környezet semleges termék. A selejtes vagy hulladékká vált anyag bármely a helyi szabályozási és dokumentációs előírásoknak megfelelő, engedélyezett hulladéklerakó létesítményben ártalmatlanítható. Az anyag nem jelent különleges veszélyt a környezetre. Kutatások vizsgálják az elhasználódott anyag újrahasznosítás lehetőségeit. Egyes EU tagállamok az anyagot a cementgyártás során használják fel.

Üvegszálas műgyanta anyagok kezelése, átdolgozása és megmunkálása – COSHH útmutató:

A személyi sérülések megelőzése érdekében a kezelőknek gondoskodniuk kell róla, hogy a termékek emelése és mozgatása során a megfelelő kézi anyag mozgatási technikák szerint járnak el.

Az üvegszálas műanyag termékek elektromos szerszámokkal történő vágása vagy megmunkálása során az általános irányelvek szerint járjon el. Az anyag nem mérgező, biológiailag közömbös port termel. A szálló por szintjét az ésszerűen megoldható legkisebb szinten kell tartani. Nem haladhatja meg a következő munkahelyi expozíciós határértékeket: 10mg/m3 összes szálló por, 4mg/m3 belélegezhető por – 8h idővel súlyozott átlagértékek.

Ha a szabadban dolgozik, nem valószínű, hogy a por koncentráció eléri ezeket a szinteket. Ha bel téren vagy zárt térben dolgozik megfelelő szellőzést kell biztosítani, amennyiben hosszantartó vágási vagy megmunkálási tevékenységek szükségesek, megfelelő por elszívást kell biztosítani. A dolgozók viseljenek megfelelő porvédő álarcot és szemüveget.

Szórványos esetekben az üvegszálas műanyag por okozhat enyhe átmeneti bőrirritációt, amennyiben ezek a tünetek hosszabb ideig nem múlnak el vagy, ha bármilyen bőrgyulladást tapasztal, forduljon orvoshoz. Minden érintett bőrfelületet alaposan le kell mosni szappanos vízzel. Szembe kerülés esetén bő tiszta vízzel öblítse ki.

Műanyag rácsokkal kivédheti a csúszást, a süppedést és a botladozást is!

Műanyag rácsokkal kivédheti a csúszást, a süppedést és a botladozást is!A műanyag rácsokat több helyen is lehet praktikusan használni, főként azért, hogy a járást biztonságosabbá tegyék, illetve megkönnyítsék. Ha a talaj csúszik, nehezen lehet rajta közlekedni, mert például homokos, vagy kavicsos felületű, néhány műanyag ráccsal könnyen segíthetünk a problémán.

Webáruházunk kínálatában olyan műanyag rácsokat talál, amiket egyszerűen és könnyedén felhasználhat járáskönnyítésre. Forduljon hozzánk bizalommal, és válassza ki termékeink közül azokat, amik a legideálisabbak erre a célra, és a legjobban illenek a kijelölt területre!

Az általunk kínált műanyag rácsok könnyű súllyal rendelkeznek, tartósak, strapabíróak és egyaránt alkalmazhatóak kültéren, illetve beltéren is. Hol lehet szükség ilyen műanyag rácsokra? Ipari környezetben jó szolgálatot tesznek az üzemi balesetek megelőzéséért, a munkabiztonság fenntartásáért, de köztereken is lehet rájuk számítani.

Forduljon hozzánk bizalommal, és kérdezzen bátran termékeinkről a feltüntetett elérhetőségeinken!